Lenin’in vefatı

24 Ocak 1924

REİS — Heyeti Muhteremenize arz ediyo­rum:

Riyaseti Celileye
Rusya Şûralar Hükümeti Başkomiseri (Le­nin) in vefatı cümlemizi müteessir etmiştir. Türk Hükümeti Milliyesindn teşekkülünde ve ilk mücahedatta, en kara günlerimizde olduğu gibi, muzafferiyatımıza daima müzahirimiz olan ve Meclisimizi her fırsattan bilistifade alkışlıyan bu zatı Muhteremenin üfulü ebedîsinden dolayı komşumuz Rusya Şûralar Federatif Cum­huriyetinin Heyeti Celile namına taziyetini tek­lif ederiz.

24 Kânunusani 1340
Gelibolu         Van
Celâl Nuri     Hakkı

CELÂL NURİ B. (Gelibolu) — Efendiler, bundan dört sene evvel bütün bir cihanı husu­met aleyhimize kıyam ve isyan etmişti. Devleti­miz ve milletimiz en hatarnâk dakikalarını yaşıyordu. Dünyada hiçbir devlet müzahirimiz, muavinimiz değildi. Her taraftan ebvabı istim­dat kapanmıştı. O zamanlar Rusya Federatif Şûralar Hükümeti Komiserler Reisi Mösyö Lenin bize her suretle, maddeten ve manen her türlü müzaheratta bulundu. Selefi âliniz olan geçen Meclise birçok vesilelerle gönderdiği tebriknameler hepimizin hatırımızdadır. En meyus dakikalarımızda bizi teşvik ve tergibetti. Kezalik muzafferiyetlerimize de herkesten ziyade iştirak etmiştir. Vefat eden Mösyö Lenin, Rus­ya’ya yeni bir istikamet açmış ve Rusya’da bü­yük bir inkılâbın bânisi bulunmuştur. (Dünya­da sesleri) Bütün dünyada tesiri görülmüş olan bir inkılâba başlamış ve Rusya Çarlığının istib­dadına hatime çekmiştir. Memlekette büyük bir tesiri mucibolan bu inkılâp yalnız Rusya’nın ha­rekât ve sekanatiyle kalmamış, Emperyalizm­den cihanı kurtarmak için lâzımgelen teşebbüsatta bulunmuştur. O zamanlar, Emperyalizm, Âli Türkiye’yi ezmeye karar vermişti, işte o za­manların hâtırasını Türk Milleti hiçbir zaman unutamaz ve bugün Rusya’nın teessür atma işti­rak eder. Heyeti Celilenin de, Mösyö Lenin’in vefatından dolayı Rusya Federatif Şûralar Hü­kümetine beyanı tâziyet etmesini halisane arz ediyorum.

REİS — Efendim, Celâl Nuri Beyin teklifini reyi âlinize vaz’edeceğim. Kabul edenler lütfen ellerini kaldırsın. (Müttefikan sesleri) Müttefikan kabul olunmuştur. (…)

http://www.tbmm.gov.tr/tutanaklar/TUTANAK/TBMM/d02/c005/tbmm02005089.pdf

(Sayfa 328 – 329)

 

 

 

Yorum bırakın

Yorum bırakın